Хелоуин е празник на поклонението пред дявола и силите на злото. Хелоуин - традиции на древен езически празник

много модерни хора, празнувайки различни празници, дори не осъзнават колко древна историяима някаква традиция. Разбира се, в продължение на много векове обичаите могат да се променят значително, така че понякога е трудно да се прецени произходът на тяхното възникване.

произход

Историята на Хелоуин датира от предхристиянски времена. Смята се, че това Келтски празник, който се празнува на кръстовището на сезоните. Можем да кажем, че това е един вид езическа нова година.

Древните келти са били езичници, тоест почитали са силите на природата. И един от най-важните беше, разбира се, Богът на Слънцето, който дава на хората топлина и светлина. Въпреки това, с настъпването на ноември, богът на тъмнината и смъртта Samhain дойде на себе си, избутвайки бога на Слънцето. В същата нощ бяха отворени портите, разделящи света на мъртвите от нашия свят и неземните сили можеха да влияят на живите.

За да изплашат злите духове, свещениците прекарваха специални обреди: палеха огромни огньове, правеха жертви. А на сутринта въглените от ритуалния огън се раздавали на хората, за да запалят с тяхна помощ огнищата си. Свещеният огън, роден от частица от жертвения огън, трябвало да пази жилищата от злото през цялата година.

Римско влияние

След като римските легиони превзеха келтските земи, те започнаха активно да разпространяват собствените си традиции. Вместо ден, посветен на Samhain, те започнаха да празнуват празник в чест на римската богиня. Този празник сред римляните е бил свързан с възпоменанието на починалите предци. Следователно значението на празника не се е променило много, а традициите са тясно преплетени.

християнско влияние

След разпространението на християнството Църквата беше много активна в изкореняването езически традиции. Понякога обаче действията на Църквата имаха обратен ефект.

Произходът на празника Хелоуин във формата, която се празнува днес в повечето страни днес, се свързва с указа на главата на католическата църква за прехвърляне на празника в чест на Деня на всички светии на първия ден на ноември. Това значимо събитие се случи през VIII век. И оттогава езическият празник е тясно преплетен с християнския и придобива името, което използваме и до днес. Факт е, че думата "Хелоуин" е изкривена фраза, която се превежда от английски като "Вечер, в чест на всички светии".

Около 16 век се появяват нови обичаи. Децата се обличаха в маски и костюми и отиваха в съседните къщи, молейки за лакомства и сладкиши.

Смятало се, че е невъзможно да не се лекуват деца, облечени в маски на зли духове. Давайки сладкиши на неканени гости, жителите извършват действие, което замества езическите жертвоприношения, тоест те се „отплащат“ от злите духове.

Трябва да се каже, че онези арендатори, които бяха алчни и не почерпиха кукерите, можеха буквално да плащат. Смятало се, че в този случай неканените гости могат да се държат лошо, да покрият прозорците в къщата с боя или да направят бъркотия в двора.

След масовата емиграция на жителите на Ирландия към американския континент празникът започна да се празнува широко в Америка, а в наше време е по-популярен в Съединените щати, отколкото в европейските страни.

А какво да кажем за тиквата?

Дори хора, които никога през живота си не са празнували Хелоуин, знаят, че основният символ на празника е тиква. И особено фенерите, издълбани от този зеленчук. Защо се появи този символ, защото историята на празника изглежда няма нищо общо с градинарството?

Появата на този символ обаче е съвсем естествена. Първо, празникът се провежда в края на сезоните, когато селскостопанската работа вече е завършена, така че тиквата може да действа като символ добра реколтаи добра зима. Освен това, оранжев цвяттози зеленчук се символизира от слънцето и най-много се страхува от дневната светлина зли духове.

В келтските племена е било обичайно да се правят фенери от ряпа (тиквите в онези дни не са се отглеждали в Европа). Такива фенери бяха монтирани покрай пътя, за да показват пътя на духовете.

Има легенда, че с такива фенери, направени от зеленчуци, изгубените души се скитат из блатата. По-специално, душата на хитрия Джак, който успя да измами самия дявол, принуждавайки го да даде обещание след смъртта на Джак да не отвежда душата му в ада. Но тъй като те също не отведоха Джак в рая, той трябва да се скита по земята, осветявайки пътя с призрачно фенерче.

Именно емигрантите, заминали за Америка, започнали да правят фенери от тикви. И тъй като е много по-лесно да се обработва тиква от същата ряпа, традицията се разпространи и в други страни. Освен това традицията да се правят тиквени фенери е сравнително нова, тя се разпространява в началото на 19-ти и 20-ти век.

Празник днес

В днешно време исторически смисълМалко хора се интересуват от празниците. Хелоуин се превърна в забавен карнавал, по време на който хората пробват различни неща страшни изображенияи купонясвайте цяла нощ до зори.

Освен това в много страни празникът е станал не толкова религиозен, колкото комерсиален. До този ден гигантските тикви се отглеждат специално, те са в голямо търсене. Според статистиката именно в навечерието на Хелоуин се продават най-много сладкиши. Дори преди Нова година и Коледа продажбите не са толкова значителни.

Освен това търговията с костюми процъфтява, карнавални маскии други атрибути на празника. Тематичен празнични партитаорганизирани в клубове, кафенета и други места за забавление. Въпреки че, разбира се, много хора празнуват този празник у дома с приятели.

Почивка в Русия

В Русия Хелоуин започна да се празнува сравнително наскоро - през 90-те години на миналия век. И въпреки че православната църква е изключително негативна за Хелоуин, много хора, най-вече, разбира се, млади хора, го харесват. Повечето от празнуващите не вземат предвид религиозната основа на празника, считайки го просто за забавен карнавал.

Въпреки сравнително скорошната поява на празника в Русия, нашият народ вече е успял да създаде свои собствени традиции. Например, има обичай да се разменят сувенири с роднини и приятели, въпреки че в САЩ и Европа не е обичайно да се правят други подаръци освен сладкиши на този ден.

Хелоуин, известен още като Денят на всички светии, се празнува в нощта на 31 октомври. За Русия това е млад празник, но вече обичан от мнозина заради своята глезотия и хумор. Въпреки оскъдната информационна база за този празник, той привлича преди всичко с външните си атрибути - това са мистериозни костюми, не много добри тиквени глави, гадаене, общата атмосфера на мистицизъм и мистерия. Следователно бъдещето му е много обещаващо. Всяка година в големите градове на Русия Хелоуин събира все повече фенове, но повечето от участниците нямат представа на какво е посветен този празник, каква е историята на неговия произход и развитие.

Хелоуин дойде в Европа, след като вече придоби широка популярност в Северна Америка. В САЩ и Канада този празник е на второ място след Коледа по популярност и мащаб на празнуването. В един от най-големите градове, Ню Йорк, на Деня на всички светии се провежда парад, който се излъчва по всички големи телевизионни канали в цялата страна.

Хелоуин обаче има своите корени не в Америка, а в келтските народи. Християнският ден на Вси светии се появява за първи път през 9 век. в Англия въз основа на езически празникогънят на Самайн. Този голям келтски празник символизира края на жътвата, края на старата година и началото на новата. По това време този празник се празнуваше в началото на ноември. Според обичая келтите гасели всички домашни огнища вечер, а рано сутринта запалвали отново, но не по обичайния начинно от свещения огън.

Огънят, запален от друидите, келтските жреци, се смятал за свещен. Свещените огньове обикновено се палят на хълмове в дъбови горички. Тогава друидите принасяли жертви на злите духове, за да ги умилостивят. Всичко това се случи през нощта, а на сутринта дадоха на хората въглища от свещени огньове. На възкръсналия огън се принасяха жертви, обикновено растенията и животните действаха в тяхната роля.

Келтите твърдо вярвали, че в нощта на Самхайн, когато стара годинасе заменя с нов, границите между световете се изтриват, така че всички бариери между материалното и свръхестественото изчезват. В тази нощ Samhain отваря портите между миналото и настоящето, между всички живи и мъртви, между света на хората и света на духовете. Освен това духовете тук действат като магически създания, настроени към хората или негативно, или безразлично. Според вярванията на келтите само веднъж годишно хората лесно могат да влязат в света на духовете. И обратното - всякакви зли духове или недоволни духове могат да бъдат сред живи хора. За да се предпазят от тях, келтите се обличали по тяхно подобие и ходели от къща на къща, като искали храна за злите духове, за да я умилостивят. За да изплашат злите духове, костюмите бяха направени възможно най-страшни.

Основният атрибут на Хелоуин е тиква, която се нарича " Джак Фенер". Според легендата обичаят да се правят тиквени фенери е въведен от ирландски ковач, по прякор Скъперника Джак. Веднъж, в навечерието на Деня на всички светии, самият дявол искал да вземе душата му и за това предложил на ковача да купи халба от любимото му вино. Ковачът се съгласи на сделка с Дявола и получи 20 години в замяна спокоен животза мен. въпреки това земния животДжак не водеше като праведен човек, така че след смъртта си беше обречен да броди по земята, осветявайки пътя си с парче въглен. Тези въглища бяха необичайни, тъй като Джак ги получи от Дявола по време на сделката. Тези въглища помогнаха на Джак да поддържа огъня във фенера на кратуната.

Освен това се смята, че Джак-о-фенерът все още не е намерил покой за грешната си душа и продължава да броди по земята в очакване на Страшния съд. За да предпази къщата от не съвсем добрия дух на Джак-фенера, на 31 октомври се прави подобие на глава от тиква, която трябва да се постави на всеки прозорец. Ако Джак, приближавайки се до къщата, се види, той ще се уплаши и ще избяга.

През 1 век н. д. войнствените римляни завзеха келтските земи, но не се противопоставиха на техните традиции и празници. Освен това Хелоуин се оказа много подобен на техния собствен празник на Помона, богинята на растенията. В някои провинции римляните и келтите са живели заедно, така че е съвсем логично празниците и техните обичаи да започнат постепенно да се „разтварят“ един в друг.

С приемането на християнството на островите Британия и Ирландия техните жители трябваше да изоставят келтските езически обичаи. Споменът за Самхайн обаче продължава да живее през следващите векове и жителите на Ирландия и Шотландия предават легенди за него от поколение на поколение.

През 9-ти век, след установяването на християнството, древните традиции се смесват с християнския празник - Денят на всички светии. Денят на всички светии е по-късно име на празника. (Съвпадението на датите на честването на келтския Хелоуин и християнски денВсички светии доведоха до факта, че в общественото съзнание те бяха идентифицирани.) В същото време идеите за духовете, проникващи в света на хората, придобиха отрицателна конотация. Неземните сили станаха зли и трябваше да плашат добри хора. Затова през Средновековието и периода на Новата ера Хелоуин е избран от вещици, дяволи и други зли духове, които организират своите ковени на този ден.

С постепенното превръщане на Samhain в Ден на всички светии древните традиции придобиват нов цвят и семантичен фон. Така например се появи играта „Лекувайте или съжалявайте“. Състои се в "откупуване" на всякакви лакомства от деца, които се обаждат взискателно или чукат на вратата. В противен случай собствениците ще трябва дълго време да почистват дръжките на вратите, намазани със сажди. Имаше и обичай да се изрязват страшни лица върху картофи или ряпа и да се поставят свещи вътре - оказа се нещо като фенер.

Откриването на нов огромен континент, Америка, от Христофор Колумб имаше голямо влияние върху разпространението на традициите на Хелоуин. Преместване в нова земя, жителите носели със себе си както традиции, така и празници. Смята се, че във формата, в която празникът се чества сега, той започва да се чества едва през 19 век. благодарение на европейските имигранти, които донесоха със себе си в Съединените щати обичая да се вдига шум на Хелоуин и спазването на суеверията, свързани с този празник. В Америка обаче празникът отново претърпя малки промени - например се оказа, че тиквите за правене на фенери са много по-удобни от традиционната ряпа. Първите големи градове в Америка, където през 20-те години. 20-ти век Мина Хелоуин, станаха Ню Йорк и Лос Анджелис.

В началото на ХХв. в Съединените щати започна да се разпространява тенденция на Хелоуин вандалски прояви - да се чупят прозорци, да се запалват дървета и боклуци и т.н. Популярността на това хулиганство беше толкова голяма, че през 20-те години. Американските момчета скаути решиха да насърчават невандализма на този ден, но не изоставиха самия празник. Техният слоган беше думите: "Да живее здравословен Хелоуин!".

За целта хулиганството и дребното изнудване бяха заменени с маскарад и раздаване на сладкиши. През 50-те години. През същия век Хелоуин също се превръща в печеливш търговски празник за производителите на костюми. Костюми, свещи, бижута, Поздравителни картички, тикви и други атрибути на празника са много популярни. И въпреки факта, че празникът все още не е официален. Но въпреки това Хелоуин е любимият празник на американските ученици.

На този ден (31 октомври) те, облечени в костюми на зли духове, прекарват в училищата обществени събитияпо темата тази ваканция, тичат из училищата и къщите с викове: „Облечи се или почерпи!“, искат сладкиши за себе си. Също така, на Хелоуин хора различни възрастикостюм смешни шеги, познайте и също дайте голямо вниманиеправене на тиквени фенери. В нощта на Хелоуин тиквената глава е основен символ на празника. Тиквата означава едновременно и края на жътвата, и злия дух, и свещения огън, който го плаши.

Днес последователите на Хелоуин вярват, че тиква със страшно лице и свещ вътре е символ както на зъл дух, така и на свещен огън, който го плаши. Но не навсякъде се правят дяволски свещници от тиква. Например в Англия свещите се поставят върху цвеклото, а в Шотландия и Ирландия - върху ряпата, картофите или тиквичките. Съвременният ден на Вси светии е по-скоро измама. Той е много обичан не само в Америка, но и в много европейски страни.

Днес от древния езически празник на келтите е останал само набор от забавни и завладяващи традиции. Хелоуин интригува със своята тайнственост и митологична загадъчност. Този празник е преди всичко опит да се разбере връзката между нашия и невидимия свят. Денят на Вси светии е преход, врата от един свят към друг и тази врата е парадоксална.

Напоследък в Русия стана модерно да се празнуват така наречените Хелоуин или подобни маскаради, където основните участници в събитията са всякакви зли духове - вампири, вещици, магьосници, върколаци и др. Въпреки нарастващата популярност на Хелоуин у нас, повечето хора нямат представа за неговата същност и история. Можем да се оттеглим от участие в езическия празник Хелоуин, ако разберем духовната опасност, която той носи, и научим историята на този анти християнски празник.

история на празника

Смята се, че Хелоуин(Хелоуин, или както се нарича още Hallow Evening) е празник, който датира от традициите на древните келти от Ирландия и Шотландия. Отбелязва се на 31 октомври, в навечерието на Деня на Вси светии и по традиция се чества на англо говорящи страни. Но от края на 20-ти век, по време на процеса на американизация и глобализация, модата за атрибути за Хелоуин се появи и в повечето неанглоговорящи страни от Европа и ОНД.

Празникът Хелоуин възниква в предхристиянски времена сред келтските племена от Шотландия, Ирландия и Северна Франция. Прототипът на този празник е келтският фестивал Самхайн(Самхайн). Смята се, че в езическите времена празник не е имало специално значение, с изключение на селскостопански и сезонни. Това обаче не е съвсем вярно. Samhain (или Сауин, Самхайнслушайте)) е келтският бог на смъртта. Някои учени смятат, че думата Samhain произлиза от името на Сатана.

В древните земи на днешна Англия и в студените части на Франция са живели келтските племена. Тези племена били езичници и като всички езичници се покланяли на стихиите на природата, най-почитаният им бог бил Слънцето. Древните келти са споделяли Календарна годинана 2 части - лятна и зимна. И всяка от тези части на годината имаше свой бог. С настъпването на зимата, 1 ноември - богът на слънцето беше заловен от Самхейн - това е господарят на мъртвите и принцът на мрака. Келтите също вярвали, че (правилният) ден започва със залез слънце и през тази нощ те отваряли мистериозни вратина тъмния свят, всички бариери между нашия материален и други светове бяха премахнати и обитателите на тъмния ад паднаха при нас на земята, вратата между световете беше отворена само за една нощ.

Важна част от езическия култ беше актът на жертвоприношение на тъмните сили в служба на Samhain. Смятало се, че душите на мъртвите, които царуват в света на мрака, студа и смъртта, в деня на посещението си в света на живите изпитват ненаситен глад. Затова келтските езичници приготвяли лакомства за духове, блуждаещи в тъмнината на нощта, тъй като вярвали, че ако не бъдат умилостивени с приношения, тогава гневът и проклятията на Самхейн ще паднат върху хората.

През 9-ти век, когато християнството се разпространява във Великобритания, тези езически традиции се смесват с християнския празник - католическия ден на Вси светии (All Hallows Even). Католическата църква отдавна се бори с езически обичаиплаши и примамва злите духове, така че тя отложи честването на Деня на Вси светии от май за 1 ноември. Идеята за комбиниране на християнското почитане на светци и езическото поклонение на злите духове принадлежи на папа Григорий III, който се надява по този начин да християнизира празника и да изкорени езичеството. Все пак трябва да се отбележи, че християнизацията на езическия празник Samhain не успя. Няколко века по-късно, в средновековна Англия, ще се нарича "Хелоуин" (Вси Светии). Дори по-късно името се трансформира в Хелоуин и в крайна сметка Хелоуин ще стане познат. Така езическият празник не само оцелява, но в съзнанието на хората той просто се слива с църковния. Следователно празнуването на Хелоуин е по-скоро богохулна подигравка със светиите, т.е. защото той не рекламира Господ Исус Христос, както правят Коледа и Великден, напротив, прославяният на Хелоуин е дяволът.


Атрибути и обичаи

В нощта на 31 октомври срещу 1 ноември друиди- жреците на древните келти - събирали се в дъбови горички по върховете на хълмове (келтите смятали дъбовете за свещени дървета), палели огньове и принасяли жертви на злите духове, за да ги умилостивят. А сутрин друидите давали на хората въглища от огньовете си, за да запалят огнищата на къщите си. Огънят на друидите затоплял къщите през дългата зима и защитавал къщата от зли духове.

Силно важен атрибутна този празник е тиква, а именно тиквена глава - "лампа на Джак". Представлява глава, издълбана от тиква с осветление отвътре. Какво е значението зад традицията на Jack-O-Lantern? Световната енциклопедия (издание от 1977 г., том 9, стр. 24-26) гласи: „Безобидна на вид светеща тиква, изобразяваща лицето на Джак О'Лантърн, е древен символпроклета душа" . Има различни версии за това откъде идва този символ на празника Samhain. От една страна, оранжевата тиква е символ на приключване на реколтата от нивата, от друга страна е символ на злия дух и огъня, който го плаши. Но все пак истинският източник на произхода на тиквената традиция е легендата за пияница на име Джак, който подписал сделка със самия дявол. След това Джак не можеше да отиде в Рая или Ада и беше прокълнат да броди по земята до времето на Страшния съд.


Също така част от фестивала е "забавният" Trick-or-Treat, който е ритуализиран акт на предлагане на тъмните сили. Тази вечер, според обичая на древните келти, се поднасят лакомства на духовете, за да не нахлуят в къщата. В тази нощ се принасят в жертва животни и от свещения огън се пали зимното огнище в къщата.

Основните теми на Хелоуин са смъртта, злото, окултното и чудовищата. традиционни цветовеса черни и оранжеви.

Празничното меню задължително включва адски ястия и гнусни коктейли. Необходимо е да угодите на всички поканени гости, така че да не изядат домакина на партито с глад. Това могат да бъдат „отрязани ръце и пръсти“, супи от „очите“, „ушите и носа“ на Стария мъртъв Джо, както и различни напитки и десерти от „кървави сърца и отровна мухоморка“.

Същността на Хелоуин

Древното значение на Хелоуин е да установи връзка между другия свят и нашия. В тази нощ портите към миналото и бъдещето са отворени. Вещиците и демоните са пазителите на тези порти. Вярвало се, че на тази вечер всички зли духове оживяват и устройват своя празник - гоблини, вещици, зли духове, върколаци.

Създаването на този празник не беше без влиянието на тъмните сили, иначе защо толкова много атрибути на смъртта, злото и страха. Тъжно е, че мнозина, забавляващи се в сложни празнични костюми, забравят или дори не знаят Основната точкаХелоуин. Духовете на Хелоуин са същите тези демоникоито съблазняват човешките души от праведния път. Този празник е свързан с жертвоприношения и преклонение пред тъмните сили, тъй като обектите на почит в събитията на Хелоуин са дяволи, демони, вещици, зли духове и др., които съставляват „долния ред“ на религиозния култ към служенето на Сатана като врагът на Бога. Между другото, за сатанистите Хелоуин е най основен празниксмърт, директно прославящ Сатана.

Ето защо, празнувайки деня на злите духове, без да знаем или не го приемаме на сериозно, ние го празнуваме заедно със сатанистите, защото връзката между техните култове и дивите "обреди" на Хелоуин е очевидна. Всъщност за друидите Нощта на духовете е времето на смъртта на слънчевия Бог.

Много хора празнуват този празник, без да се замислят за неговия смисъл и съдържание. За някои хора Хелоуин е още един повод за среща и забавление. Но флиртувайки с зъл дух, дори и да не се приемат на сериозно, отвеждат от вярата в Единия Бог. Младежите грешат, като смятат, че подобни празници не са нищо повече от забавно забавление.

Хелоуин е опит да се сприятелиш със злите духове. Това е кръг от окултизъм и дяволът умело го използва, внушавайки на хората, че това е прекрасен безвреден празник, който е просто забавен и интересен.Най-честата реакция на хората, за които Хелоуин е празник, е призив да считат явлението за неутрално.

Но Хелоуин не е приказен карнавал, а квазиритуално действие със съвсем определена насоченост, което е пряко свързано с религиозния сатанизъм. Празнуването на Хелоуин е скрита формадуховен и културен геноцид.Обществото, убеждавайки ни, че Хелоуин и подобни празници, въпреки очевидния си езически произход и идолопоклонническа същност, са безобидни, невинни и нямат от голямо значение, като по този начин подкопава нашите духовни основи, допринася за разпространението на маловерието и атеизма.

Трябва да се има предвид, че религиозната култура на сатанизма до голяма степен се основава на примитивна магия. Според магическите представи се смята, че участието на човек в определено ритуализирано действие променя неговата същност (духовна и телесна) по такъв начин, че тази промяна вече не може да бъде елиминирана, „заличена“.С това е свързан и "трикът" на Хелоуин като "празник на всички светии". Смята се, че човек, дори измамно въвлечен в религиозното поклонение на Сатана (дори в "шеговита" форма), променя духовната си същност толкова много, че никога няма да може да служи на Бога, дори и да не стане по-късно "съзнателен" сатанист. По този начин, религиозната цел на сатанизма, която е да попречи на човек да постигне религиозно спасение, вечен животс Бог (унищожи душата)във всеки случай постигнато. Човек предизвикателно се отказва от Бог (поставяйки „демонично лице“) и по този начин не може да служи на Бог и да разчита на живот след смъртта, дори ако по-късно не стане „посветен“ последовател на религиозния култ към Сатана, няма да изпълнява Сатанински ритуали, участвайте в сатанински ритуали и др. Душата му така или иначе ще "загине", Бог няма да я "приеме".

Имайте предвид, че в християнско разбиранетова също се разглежда като "трик на Сатана", друга лъжа - ВСЕКИ ЧОВЕК ПРИ ВСЯКАКВИ ОБСТОЯТЕЛСТВА МОЖЕ ДА СЕ ПОКАЯ ЗА ВСЯКАКВИ ГРЕХОВЕ, ВКЛЮЧИТЕЛНО УМИШЛЕНО ИЛИ НЕПРЕДНАМЕРЕНО ПОКЛОНЕНИЕ НА ЗЛИ ДУХОВЕ И РАЗЧИТА НА БОЖИЯТА МИЛОСТ И ПРОШКА.

Култивиране на почивка в Русия

Западът отдавна пропагандира идеологията на сатанизма и затова празникът Хелоуин се превърна в „добра“ традиция на Запад ... Най-лошото е, че този празник все повече се култивира в Русия. Несъмнено подобна тенденция показва непрекъснато нарастваща пропаганда на сатанизма навсякъде.


Култивирането на този празник сред нашите младежи е един от начините за отблъскването им от Църквата. Наличието на елементи от религиозно съдържание в празнуването на Хелоуин (култ към смъртта или подигравка със смъртта, олицетворение на смъртта и злите духове и др.) противоречи на православието и има разрушителен ефект върху психическото и духовно-нравственото здраве на младите хората.

Православните християни трябва да разберат, че като участват в подобни дейности, те се отдават на идолопоклонство и по този начин предават нашия Господ и нашата свята вяра. Освен това, когато раздаваме лакомства, ние не раздаваме сладкиши на невинни деца, а правим жертвоприношение на бога на смъртта Сауин, чиито слуги стават, блуждаещи в тъмнината, подражавайки на мъртвите.

Хелоуин символизира победата над Христос и, подобно на други аспекти на съвременната рок и поп култура, проповядва патологична агресия.

Въздействие върху децата

Много съвременници възприемат празника като забавно събитиеза деца. Но играта на демоничния мироглед, като всяка игра за дете, е свързана с опита на образа на герой. Децата копират човешките жертвоприношения на сатанистите, подиграват се на човешкото страдание и смърт – това не може да мине безследно за тях психическо състояниенито за личностно развитие.


Според много учени – психолози и психиатри – Хелоуин е голяма опасност за децата. Децата, участвали в подобни събития, често изпитват страх, потиснато настроение, агресия и склонност към самоубийство. Всички събития на Хелоуин са разрушителни за деца и възрастни в психологическо, педагогическо и социално отношение.

Организаторите на Хелоуин спекулират с жаждата на децата за приказното, вълшебното и необичайното. Никое от децата със здрав разум няма да се съгласи да участва в ритуал, свързан със сатанизма, докато всяко дете ще се радва да участва в костюмиран колоритен карнавал с игрова насоченост и дори с нотка на магия, както организаторите и пропагандаторите на това действие представят Хелоуин на децата. Мислят ли хората, облечени като таласъми и таласъми, какво и на кого плащат?

Ритуалите, свързани с този ден, учат хората от детството да отдават някаква почит на злото, да се примиряват с него, дори да си сътрудничат - вместо да се борят със злото и решително да го отхвърлят.

Отношението на Църквата към празнуването на Хелоуин

Въпреки нарастващата популярност на този празник в Русия, Руската православна църква и Съветът на мюфтиите на Русия имат негативно отношение към празнуването на Хелоуин и смята го за "карнавала на злото".

В Източна Европа много представители на православната църква категорично се противопоставят на празнуването на Хелоуин, смятайки, че това е „празник на вътрешната празнота и страничен продукт на глобализацията“.

Някои енории на Англиканската църква обаче подкрепят празника, считайки го за част от християнски традицииДен на Вси Светии. Причината за това са грешките на либерализма на Англиканската църква.

Трябва да се подчертае, че дори формалното участие в езичеството винаги е било много строго осъждано от Църквата и е било равносилно на предателство към вярата.

Християните не трябва да празнуват такива празници, защото те ни отдалечават от Бога и ни доближават до тъмнината. „Празникът“ на Хелоуин подкопава самите основи на Светата църква, основана върху кръвта на мъченици, отказали да се покланят или да служат на идоли по какъвто и да е начин. Светата Църква трябва да заеме строга позиция на противопоставяне на подобни явления, тъй като Христос Спасител ни е казал, че Господ Бог ни съди във всичките ни действия и убеждения и че делата ни могат да бъдат или „ЗА БОГА”, или „ПРОТИВ БОГА”. Няма среден "неутрален" път.

Библия срещу Хелоуин

Какво казва Библията: Въздържай се от всякакви Злини и не участвай в бездънните дела на Мрака, но и изобличавай, бъди трезвен, бди, защото твоят противник дяволът ходи като ревящ лъв, ходи и търси кого да погълне..

В преносен смисъл думата "тъмнина" в Библията олицетворява враждебните на Бога сили, Който по силата на Своята святост и съвършенство е светлина (1 Йоан. 1:5). Тъмнината служи като символ на мира на езичниците, които не познават Господа и не вярват в Него (Ис. 9:2; 60:2). Тъмнината е свят на грях и безбожие (Исая 5:20; Матей 6:23). Следователно греховете са дела на тъмнината (Римляни 13:12; Ефесяни 6:12). Светът на греха е доминиран от Сатана и "духовете на злото" представляват силата на тъмнината (Лука 22:53; Деяния 26:18; Ефесяни 6:12). Християнинът, бидейки син на Христос, не принадлежи на тъмнината (Еф. 5:4-13).

Изводи за вярващите

Сатана се стреми да привлече човека в света на тъмнината и да го задържи там. Той се опитва да заблуди човека и да го отвърне от Бога (Бит. 3:5). Ако Сатана успее в това, тогава човешкият ум се помрачава и възприятието се притъпява и целият човек с неговия ум, душа и тяло потъмнява (Мат. 6:23.).

свят ( по смисълТози век) е враг на християните и има дълбока пропаст между приятелството със света и приятелството с Христос. Нищо не вреди на християнина като цяло повече от влиянието на света. Не само очевидните грехове и откритото неверие ограбват Христос, лишавайки Неговите предани служители, но любовта към света и светските удоволствия. Удряйки се на този камък, хиляди млади хора непрекъснато претърпяват корабокрушение във вярата, защото искат да имат всичко, което им предлага „този свят“.

Младите хора, младите семейства и всички християни трябва да знаят, че думата "свят" в най-широк смисъл е поквара и зло. Поради враждебността на света към Бога в него царува покварата (2 Петр. 1:4). Невъзможно е да бъдеш приятел със света и в същото време да обичаш Бог (Яков 4:4; 1 Йоаново 2:15-17).

Измъкването от света не е никак лесно. Да се ​​отречеш от греховете на този свят е трудна задача, докато същността на човека остава същата. Освен това дяволът, зает с мръсната си работа, винаги е някъде наблизо. Изходът от света изисква непрекъсната борба и усилия; тя включва непрекъснато вътрешно себеотричане.

Що се отнася до света и светските неща, християните трябва твърдо да знаят и помнят, че трябва да следват определена линия на поведение; че те трябва непоколебимо и постоянно да отказват да следват световните стандарти за правилно и грешно. Християнинът не трябва да се носи по течението, да се държи „като всички“, да следва мнозинството, имитирайки злото.

„Този ​​свят преминава“ и онези, които се вкопчват в него и мислят само за него, ще изчезнат с него и ще понесат наказанието на вечното унищожение. Сатана е измамил цялата вселена. Тийнейджъри и младежи без страх и срам „ядат плодовете от дървото на забраната“. Основното нещастие на младостта е, от една страна, измамата и съблазънта, а от друга страна, невежеството. Но непознаването на греха не освобождава от вредните последици за крехките човешка душа. „Незнанието на закона не освобождава от отговорност“ - нито в следващия свят, нито в този.

Материалът е подготвен от Сергей ШУЛЯК

за Храма Животворяща Троицана Спароу Хилс

Хелоуин е може би най-много популярен празникв англоговорящите страни, след Коледа и Великден. Децата просто го обожават, защото на този ден можете да носите интересни костюми, печелете сладкиши и бъдете палави.

Тази статия е предназначена за лица над 18 години.

Над 18 ли си вече?

Хелоуин: празнични идеи

Традицията за празнуване на Хелоуин има своите корени в древността. Има описания на празника още в зората на християнството, тъй като действието първоначално принадлежи към древните келтски обреди. Разбира се, тогава смисълът на празника беше малко по-различен - да се предпазите от интригите на принца на мрака. Сега това е любимото действие на всички страшни маски, карнавални костюмии безразсъдно забавление.

Каквото и да беше, но глобализацията на този празник върви със скокове и граници - сега той се празнува във всички краища на света. В Русия празникът не е толкова разпространен - ​​някои засягат културни различия. За нас това е празник за градските младежи, които не пропускат възможността да се забавляват.

Атрибутите на Хелоуин са известни по целия свят - това са истории на ужасите, ужасно красиви костюми, горяща тиква и разбира се лакомства. Малките деца очакват този празник с особено нетърпение - това е чудесна възможност да играете шеги и нова картинкаопитайте и се запасете със сладкиши за следващата година.

Подготовката за Хелоуин започва много преди началото на тържеството - шиенето и декорирането на костюм може да отнеме повече от месец. И не трябва да забравяте за създаването на подходяща атмосфера.

Подготовката на къщата е различна история, защото в англосаксонските страни просто невероятната декорация е обичайна. Много страшни тикви, паяжини, мрачни фигури, призраци - това не е целият списък на домашния декор.

Когато празнувате Хелоуин, важно е и как да го прекарате. На този ден само представители на по-старото поколение (и дори тогава не всички) седят у дома. Провеждат се много невероятни събития за деца и младежи - партита, състезания и просто празници. Човек без подходящ костюм на улицата е по-скоро изключение, отколкото правило.

История на Хелоуин

Първоначално този празник беше свещен смисълТой символизира вечната борба между доброто и злото. Шотландия и Ирландия все още спорят чий е празникът и кой има големи права върху него. Всъщност за първи път Хелоуин се празнува на територията на тези страни и, както вече беше споменато, изобщо не като празник за деца.

Прогонете злото, защитете домовете си от различни зли духове - истинска целпразник. Смесицата от езически и християнски ритуали и вярвания води до появата на този уникален празник.

Как се появи Хелоуин? Изследователи от цял ​​свят все още спорят за това. Едни доказват връзката му с келтския Соуин, други посочват, че честването се провежда в навечерието на големия християнски празник - Деня на Вси светии. Когато, според легендата, портите на ада се отварят и самият господар на мрака идва на Земята. Други пък посочват сходството на традициите на празника с ирландския Сайман.

Но едно нещо е известно със сигурност - симбиозата на езичеството и християнската вяра не е толкова рядко явление, а Хелоуин далеч не е първият празник, който има противоречиви корени. Пример е нашият Иван Купала, и Коледа, и Въздвижение.

Откъде идва Хелоуин?

Ирландия и Шотландия са страните пионери в това прекрасен празник. Именно на тяхна територия са живели древните келти. И именно англосаксонските страни са мястото, от което Хелоуин идва при нас. Но както и да е, те могат да бъдат само благодарни за това, защото отвориха на света още един начин да се забавляват и изгодно да прекарат една почивка. Спецификата на Хелоуин е такава, че няма значение откъде идва - всеки народ ще намери нещо свое в него.

Въпреки че Хелоуин първоначално е бил келтски, миналите векове са свършили своята работа - той наистина се е променил до неузнаваемост. И сега никой не го интересува чие е национален празникОткъде идва традицията да го празнуваме? Основното нещо е просто да се забавлявате и да добавите към сивото ежедневие ярки цветове. Именно поради непринудеността и ненатрапчивостта католическият свят си затваряше очите за очевидното езически коренитържества. Разбира се, те не забравиха откъде идва, но основната цел на празника се вписваше идеално в християнските канони. Хелоуин е празник на победата на доброто над самия Сатана и неговата ужасна армия – демони, вампири, върколаци и други зли духове. Именно вечната борба на тъмни и светли сили предопределя сакралния смисъл на празника. Това също означава главен геройтържества - горяща тиква. Това не е просто атрибут - това е ръководство за изгубени души, които не могат да се издигнат към светлината. Това е един вид котва за грешниците, която ги предпазва от директно падане в ада. Следователно можем спокойно да говорим за по-дълбоко и по-важно значение на Хелоуин от простото обличане като неприятни и отблъскващи герои.

Хелоуин: празнична дата

31 октомври е денят, в който се празнува Хелоуин през 2017 г. Въпреки че този празник няма специална обвързаност с годината. 1 ноември е Денят на всички светии, в навечерието на който се провежда празникът. Трябва да се отбележи, че на коя дата се празнува Хелоуин е известно още преди началото на християнската вяра - именно на този ден се проведе известният келтски суп. Това беше триумфът на доброто над злото. Смятало се, че на този ден Господарят на мрака се опитва да открадне Слънцето и да потопи Земята в мрак и хаос. За да направи това, той уж отваря портите на ада и освобождава всички зли духове. За да разпръснат мрака, древните келти палели огньове и с това се опитвали да подкрепят силите на светлината в тяхната трудна борба. НО страшни костюмиТова е просто начин да изплашите злите духове. Когато се празнува Хелоуин, обличането е задължително.

Подобни идеи са дадени от католическа църква- в навечерието на Деня на всички светии дяволът изпраща демони-изкусители на Земята, които имат само една нощ, за да объркат и объркат вярващите. Но както и да е, и Сайман, и Суин, и Денят на всички светии се празнуват на една и съща дата. 31 октомври е денят, в който празнуват най-оспорваните, но и най-много весели празници. Точно последните часовевторият есенен месец е времето, когато през 2017 наистина можете да се откъснете и да се изфукате по най-отблъскващия начин.

Хелоуин: Празникът на смъртта

Вечерта на Вси Светии в много страни се възприема като ден на триумфа на смъртта. Поменът за мъртвите на 31 октомври е традиция, дошла още от времето на Римската империя. Смятало се, че на този ден всички мъртви могат да се върнат на Земята за няколко часа при своите роднини и приятели. Освен това първоначално тук нямаше мистичен компонент - просто почит към паметта на предците.

Католическата църква е доста спокойна за празника - смята се за обикновена глупост без сакрален произход. Духовенството често провежда малки театрални представления в своите енории, в които ясно показва триумфа на доброто над злото.

Но православните свещеници не са толкова лоялни - мнозина смятат празника за сатанински и категорично забраняват на своите енориаши да го празнуват. От една страна със сигурност са прави - езически празник, но от друга страна никой не го приема на сериозно. Всичко се смята за смешно, макар и малко зловещо. Хелоуин отдавна е загубил свещения си смисъл и е трудно да го наречем демоничен, защото всички зли духове са смешни деца и възрастни.

Да празнуваме или да не празнуваме е шекспиров въпрос, той е изключително актуален и приложим за Хелоуин. Разбира се, хората с дълбока вяра ще изберат втория вариант. В този ден ще си стоят вкъщи и с осъждение ще гледат на бушуващата младеж. Между другото, в Русия има мнозинство от такива хора - много е трудно да се каже дали е добро или лошо, но във всеки случай не можете да се свържете с това ужасен празникс пълна сериозност.

Останалите няколко процента от феновете на Хелоуин могат да си позволят да се отпуснат малко в този ден - в това няма абсолютно нищо осъдително. Глупави и страховити костюми, ухилени тикви със свещи вътре и пищни партита, които приличат повече на ковен. На този ден всичко е възможно - да изисквате сладкиши, да устройвате шеги, да се шегувате и да дразните приятели. Освен това е чудесна възможност да опитате нов образ за себе си - страховит или забавен, плашещ или съблазнителен, прост или фатален. Между другото, ако имате негативно отношение към костюмите на различни зли духове, тогава на Хелоуин можете да изберете нещо друго - кукли, политици, герои от приказките, извънземни, роботи - всичко ще свърши работа. По принцип всички ярки ще бъдат подходящи тук.

Хелоуин е извинение да се отпуснете малко, да се срещнете с приятели и да се забавлявате. И изобщо няма значение какво свещено значение е имал този ден преди - основното е само това, в което вярвате сега.

В нощта на 31 октомври срещу 1 ноември САЩ и Канада празнуват древен келтски празник, наричан още вечерта на Вси светии. Напоследък празникът стана популярен и в Европа и Русия.

Честването на Нова година се състоя в нощта на първи ноември. В тази нощ, според древното вярване на келтите, световете на живите и мъртвите отварят вратите си, а обитателите на другия свят си проправят път към земята. Келтите наричали тази нощ Samhain или Samhain. За да не станат жертви на духове и призраци, келтите гасят огън в домовете си, обличат животински кожи, за да изплашат неканените пришълци. Лакомствата за духовете бяха оставени на улицата близо до къщите, а самите хора се събраха около огньовете, отглеждани от жреците на друидите, и принасяха в жертва животни.

След жертвоприношението хората взимали свещения огън, за да го пренесат в домовете си. Тиквата беше символ на празника. Тя не само означаваше края на лятото и реколтата, но и изплаши злите духове със свещен огън, който се запали в нея.

Хелоуин се празнува най-много в САЩ и Канада, където е най-популярен. През 19 век огромен брой ирландци емигрират в Новия свят, носейки със себе си традициите на Хелоуин. В САЩ Хелоуин е празникът с най-много продажби на бонбони и е на второ място след Коледа по отношение на общите продажби преди празниците. Той дори има свои собствени столици - Лос Анджелис и Ню Йорк, където на този ден се провеждат най-ярките и колоритни празници и карнавали.

Американски атрибути за Хелоуин: Jack-o-lanterns тиквен фенер и бонбони, които просят - Trik или trak. Древният ритуал Трик или трак ("Лекувай или съжалявай") се е превърнал в любима игра на децата, които се обличат като чудовища и обикалят къщите на съседите, плашат възрастните, а те, за да умилостивят "призраците", се отплащат тях със сладкиши.

Въпреки факта, че американците празнуват Хелоуин повече от два века, празникът не е официален. Това обаче не пречи на жителите на Новия свят всяка година да харчат много пари за тикви, декорации, свещи и поздравителни картички.

В Германия Хелоуин се празнува не по-малко колоритно. Замъкът Франкенщайн в Дармщат (Хесен) привлича хиляди хора, облечени в чудовищни ​​костюми в нощта на 1 ноември, а местните жители вярват, че именно тази нощ призракът на собственика се появява на покрива на замъка.

Във Франция най-впечатляващите шествия се провеждат в парижкото предградие Дисниленд и в град Лимож, където всяка година идват над 30 000 души. Именно там се провеждат най-запомнящите се паради на гоблини, вампири и призраци, осветяващи пътя си с тиквени фенери.

В Китай Хелоуин е известен като Teng Chieh - денят за възпоменание на предците. На този ден пред снимки на починали роднини китайците поставят храна и вода, както и фенер, който осветява пътя за душите на предците, пътуващи в нощта на Хелоуин.

В Русия Хелоуин се появи съвсем наскоро и популярността му все още не е сравнена с популярността американски празник, но той вече е намерил своите традиции и своите почитатели. Има много от тях сред младежите, които шумно и весело го празнуват в клубове и дискотеки. Много заведения за забавление от клубен тип организират различни Хелоуин партита за своите гости в последния ден на октомври.

Проведен през октомври 2012 г., повече от половината руснаци (64%) имат представа за празника Хелоуин, но не го празнуват. Според проучването само 9% от руснаците възнамеряват да празнуват Хелоуин, а 27% от анкетираните не знаят нищо за Деня на Вси светии.

Представителите на традиционните религии на Русия играят игри със злите духове, които според тях са чужди руската култураи е подходящо само за атеисти и "шаркащи" младежи.

Материалът е подготвен въз основа на информация от РИА Новости и открити източници


Горна част