Прескочи към материала

Какво означава числото 666?

Какво означава числото 666?

Отговорът на Библията

 Според последната книга в Библията 666 е числото, или името, на дивия звяр със седем глави и десет рога, който излиза от морето. (Откровение 13:1, 17, 18) Този звяр представя световната политическа система, която владее над „всяко племе, род, език и народ“. (Откровение 13:7) Името 666 символизира пълния провал на политическата система в очите на Бога. В какъв смисъл?

  Име с определено значение. Имената, дадени от Бога, имат значение. Например Бог дал на Аврам, което означава „възвисен баща“, името Авраам, което означава „баща на множество“, когато му обещал, че ще го направи „баща на множество народи“. (Битие 17:5, бел. под линия) По подобен начин Бог дал на звяра името 666 като символ на характерните му черти.

  Числото шест означава несъвършенство. В Библията числата често се използват като символи. Седем обикновено означава цялостност или съвършенство. Шест, което е с едно по–малко от седем, може да означава нещо непълно или с недостатък в Божиите очи и се свързва с враговете на Бога. (1 Летописи 20:6; Даниил 3:1)

  Три пъти за наблягане. В Библията понякога се набляга на нещо, като се казва три пъти. (Откровение 4:8; 8:13) Следователно името 666 ясно подчертава, че Бог гледа на политическите системи като на пълен провал. Те не са успели да постигнат траен мир и сигурност. Единствено Божието Царство ще направи това.

Белегът на дивия звяр

 Библията казва, че хората получават „белега на дивия звяр“, защото го следват „с възхищение“ до такава степен, че му се покланят. (Откровение 13:3, 4; 16:2) Те правят това, като отдават граничеща с поклонение почит на своята страна, нейните символи или военна сила. В „Енциклопедия на религиите“ се казва: „Национализмът се е превърнал в основната религия на съвременния свят.“

 Как белегът на звяра бива поставян върху дясната ръка или челото на хората? (Откровение 13:16) Относно заповедите си за израилтяните Бог казал: „Вържете ги на ръцете си като знак и нека те бъдат като лента на челата ви.“ (Второзаконие 11:18) Това не означавало израилтяните да бележат буквалните си ръце и чела, а че думите на Бога трябвало да ръководят всичките им действия и мисли. По същия начин белегът на звяра не е нещо буквално като татуировка с числото 666, а символично идентифицира онези, които позволяват политическата система да управлява живота им. Хората, носещи белега на звяра, застават срещу Бога. (Откровение 14:9, 10; 19:19–21)