Пророчествата в "Апокалипсис" или "Откровенията на Йоан"

    „Апокалипсис“, което в превод означава „Откровение“ е една необичайна книга, пълна с мистерии като никой друг библейски текст. Да се приближим към разбиране на „Откровение“, трябва да разберем кога и кой го е написал. В авторството са подозирани много хора, от цар Соломон на Апостол Йоан. Така че, кой все пак създаде тази книга?

    Двамата Йоан

    Около половин век след смъртта на Исус в скромна християнска общност в град Ефес – на територията на съвременна Турция – попадат няколко свитъци с текста, който ние сега наричаме „Апокалипсис.“ В ръкописа е посочено името на автора – Йоан. В християнската традиция се счита, че апостол Йоан е рибар, който се грижи за майката на Исус, Мария, след разпятието на Христос. Но в текста „Апокалипсис“ Йоан никога не се споменава като ученик на Исус и дори не  съобщава, че го познава.

    Отговорът на въпроса за създателя на „Откровения“ е решил да получи добре познатият експерт по авторството на текстове англичанина Антъни Кения. Завършвайки този усърден труд, той публикува резултатите от своите изследвания.

    „Най-важното при определянето на авторството не е да се намерят някакви особени обрати, както и честотата на използване на най-често срещаните думи – пише Антъни Кения. – Първо, аз избрах да анализирам две думи – „но“ и „и“. Съюзът „и“ се повтаря в „Откровение“ два пъти повече, отколкото във всеки друг ръкопис на Новия завет. Въпреки това, в Евангелието от Йоан, и се среща дори по-рядко от обикновено. В същото време съюзът но често се срещащ се в текстовете на апостол Йоан, в „Откровение“ го има само седем пъти. Направих 99 сравнения на текстовете на „Откровение“ и „Евангелието“ на Йоан и установих, че в писмения стил има значителна разлика. Мисля, че книгата не е написана не от апостол Йоан, а от друг Йоан.

    Защо, тогава за предстоящата битка между доброто и злото Йоан избра точно Армагедон?

    Ние твърдо знаем от „Апокалипсис“, че номерът на звяра е 666. Оказва се, че в еврейската и гръцката азбука всяка буква отговаря на определена цифра.

    Йоан пише: „Който има ума, той ще разбере на числото на звяра, защото е човешко. Числото му е 666.“ Според историците, под звяра Йоан има предвид Нерон, тъй като това е императорът разпъвал християни по пътищата и да ги превръщал в живи факли. Когато пишете името Нерон Цезар на древноеврейски, според буквените аналогии в цифри се получават следните: 50, 200, 6, 50, 100, 60, 200. Като ги съберете заедно се получава 666 – числото на Нерон. Но напоследък в светлината на последните проучвания, в учените появиха сериозни съмнения – дали 666 е числото на звяра?

    Преди сто години, по време на разкопките на древния египетски град Akserink, група британски археолози направиха невероятно откритие. Учените са открили десетметрова боклукчийска яма истинско съкровище. Не, не злато и скъпоценни камъни,а само една плоча, покрита с надписи. Те са били взети в Оксфорд, където до сега ги изучават.

    През 1999 г. един от фрагментите от древните ръкописи, е идентифициран като откъс от „Апокалипсис“. От разчетеният текст стана ясно, че числото на звяра предполага съвсем различна цифра.

    Числото на звяра

    Участникът в изследванията, графологът Дейвид Смит, казав: – В момента имаме фрагмент написан с отличен четлив почерк. Той съдържа ред, която гласи: „Който има ума, той ще разбере на числото на звяра, защото е човешко. Числото му е 666.“ След това следват букви. Обобщаваме релевантните факти и получаваме 616!!! Ако е така, то император Нерон е невинен. Кой, тогава Йоан е имал предвид? Използвайки същите изчисления получаваме нов актьор – друг римски император, Калигула. Той управлява Рим от 37 до 41 година. Истинското името на императора е Гай, а Калигула е прякор. Ако напишете името на Гай Цезар на гръцки, а след това на цифрите съответстващи на името, се получава цифрата 616. Защо Йоан отъждествява Калигула със звяра? Има много причини. Основната е, може би, че Калигула поставя своя  статуя в храма на Ерусалим. Не забравяйте, че Йоан е евреин, а за евреите актът на императора е светотатство, защото храмът е посветен на „един истински Бог.“ Членовете на ранно християнските общности мразят Калигула, защото той слага във всички църкви свои статуи, напълно подкрепян в тази ситуация от евреи.

    Пророчества

    Според много учени, доказателството от последните исторически и археологически проучвания показват, че „Апокалипсис“ – това не е колекция от предсказания за края на света, а страстно обръщение пред общностите, през Първи век, което заплашва, че те ще бъдат подведени от императорския култна римляните. Но ако това е само предупреждение за общността, привлечена от езичеството, как Йоан успява да предвиди бъдещето? В „Апокалипсис“ се, предричат глобални промени в климата, в резултат на които пресъхват водоемите. Но същите страхове сега имат и съвременните учени. Британският историк Пол Бойер заявява: „През последните години учените все повече ни предупреждават за заплахата от глобалното затопляне и парниковия ефект, възможното увеличение на броя на пациентите с рак на кожата, на влиянието, което затоплянето може да окаже върху водните ресурси на планетата. Ойан прогнозира пресъхване на Ефрат за преминаване на армия от Източните царства от 200 милиона души. И Ефрат наистина става все по-плитка. А приблизителния размер на армията на Китай по време на комунизма, ако се мобилизират всички възможни войници е около 200 милиона души. Много учени разглеждат това като едно невероятно точно пророчество. „

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *